Jonge vogels


Luid gepiep, opengesperde snaveltjes, af en aan vliegende oudervogels: de tijd van de jonge vogeltjes is weer aangebroken! Een drukke periode voor de volwassen vogels en een riskante tijd voor de kuikentjes. Een deel van de kuikens valt ten prooi aan rovers of overleeft om een andere reden niet. Dit hoort erbij, maar soms kun je als mens wel helpen.


Houd je kat in de gaten
Zangvogels als mezen, merels en mussen verlaten het nest als hun verenkleed is uitgegroeid. Toch zijn het dan nog geen echt goede vliegers. Het gevolg hiervan is dat ze soms wat hulpeloos op de grond kunnen zitten. Een gevaarlijke plek, zeker als er een kat in de buurt is. Zo’n vogeltje is te helpen door hem hoger te zetten, op een tak of in een struik. De oudervogels vinden hem dan wel op geluid, het vastpakken heeft geen invloed op de acceptatie van de ouders. Vanzelfsprekend is het ook belangrijk om katten zoveel mogelijk uit de buurt te houden.

 

Foto: Shutterstock/Rozova Svetlana

De ouders zitten soms een stukje verder
Soms worden eenden- en ganzenkuikens zonder oudervogel gezien en meegenomen. Mogelijk wacht de ouder verderop af tot hij veilig terug kan keren naar de jongen. Het is dus van groot belang om niet te snel in te grijpen. Vandaar de oproep van Ecomare: neem een kuiken uitsluitend mee als je zeker weet dat er geen oudervogel meer voor zorgt.

 

Foto ganzen: Ecomare

 

 

 


6905 11-05-2017

Dit vind je ook leuk


social media