Hebben katten een maatje nodig?


De mythe van de kat als eenling is een hardnekkige.
Ook al jagen ze alleen – ze zijn ook graag samen met soortgenootjes. En met ons mensen.

Het lijkt een beetje vreemd allemaal: Wij 'eenlingen' halen graag katten per tweetal naar onze stadswoningen, meestal om wat genegenheid toe te voegen aan ons single bestaan. Twee geboren eenlingen moeten vervolgens het alleen levende 'roedeldier', de mens, de nodige nestwarmte bieden? Ja. Dat kan. Want hoewel wij mensen steeds minder vaak samenleven met andere mensen, ontwikkelen katten zich steeds meer tot sociale partners – dankzij hun indrukwekkende aanpassingsvermogen.

Katten volgen ons al lange tijd en leven zoals wij het hen toelaten: als havenkolonie, als boerderijfamilie, alleen in een huishouden of met meerdere soortgenoten, met of zonder vrije toegang naar buiten. Ongezellige eenlingen, iets wat we vaak horen over katten, zijn ze dus absoluut niet. Ze willen alleen niet bij alles wat ze doen gezelschap hebben. Alleen al het feit dat een kat een hechte band met ons vormt, toont aan dat hij geen echte eenling is. Katten besteden niet zoveel liefdevolle aandacht aan ons puur en alleen voor een all-inclusive luxe leventje. Want voer krijgen ze toch wel van ons, ook als ze minder spinnen en knuffelen.

En zo gaan katten ook met elkaar om – net zo goed als honden of leeuwen, de enige van hun soort die in roedels of troepen leven. Daarbij kunnen zich ook losse groepsstructuren voordoen: van een kleine groep, die als een leeuwentroep leeft, tot grote koloniën, die zich rond dezelfde voerplaats ophouden. Maar zodra er zich een gunstigere manier van leven aanbiedt voor een kat dan de natuur voor hem in petto had, passen de dieren zich binnen enkele kattengeneraties aan. Dan wordt er opeens geknuffeld, terwijl hun grootvaders elkaar nog in de haren vlogen. Maar hoe een individueel dier zich gedraagt, wordt uiteindelijk vooral bepaald door de omstandigheden, in het bijzonder door de ervaringen van een kat in zijn eerste levensweken. Kittens die goed gesocialiseerd werden, blijven meestal ook later zeer verdraagzaam naar soortgenootjes toe. Socialisatie betekent in dit geval: opgroeien met veel mensen en dieren, met moeder, broers en zusjes en dit liefst zo lang mogelijk in een liefdevolle en veilige omgeving.

Bij ons zijn binnenkatten al lange tijd een trend. Als ze binnen verblijven, haalt men meestal twee katten in huis. Het liefst uit hetzelfde nest. Katten wonen net zo graag binnen als we de aantrekkelijke zaken uit de buitenwereld maar voor hen naar binnen halen. Daarbij behoren verschillende slaapplaatsen, uitkijkposten, planten, geluiden, geuren en mensen – het liefste 24 uur per dag, zeven dagen per week. Van de fervente eenling is niets meer over. Dit heeft dan ook geen nut meer. Bij ons zijn katten beschermd tegen vijanden en hoeven ze niet achter hun voedsel aan te jagen. Ze hoeven niet eens volwassen te worden: het voer staat klaar en de broertjes of zusjes zijn er vaak nog. Vooral kattenbroertjes en -zusjes blijven graag samen en verbluffen ons steeds opnieuw met hun tedere en liefdevolle gedrag naar elkaar en naar ons toe. Dat zijn de momenten waarop het ons weer eens duidelijk wordt hoeveel we van onze huistijgers houden– en hoezeer we hen nodig hebben in ons leven.

 

TIPS:
Of twee katten elkaar ook op de lange duur goed verdragen, hangt af van verschillende factoren. Observeer de dieren goed en loop ons lijstje na. Dan is de beslissing een stuk makkelijker.

Dit kan mogelijk oorlog worden:
• Een van de dieren leefde tot nu toe alleen in een huishouden.
• Een van de katten of beide zijn agressief aangelegd.
• Er is sprake van twee ongecastreerde katers.
• De woning is te klein voor meerdere dieren.

Dit zou goed kunnen werken:
• Beide dieren hebben tot nu toe met soortgenoten samengeleefd.
• Het gaat om broers en/of zussen en beide dieren zijn gecastreerd.
• Het gaat om een ras dat bekendstaat als rustig.
• Het gaat om een ras dat bekendstaat als bijzonder vreedzaam.

Uit: Hart voor Dieren 10/2017


17500 12-10-2017

Dit vind je ook leuk


social media