DieR in VerzeT schrijft brief aan Albert Heijn


Dier in Verzet heeft aan de directie van Albert Heijn onderstaande brief gestuurd met daarin het verzoek het concept van de Albert Heijn Buitendag, ‘van het land, op je bord’ uit te breiden om zo het plaatje van waar het eten op je bord vandaan komt, voor een ieder volledig inzichtelijk te maken en zo op juiste educatieve wijze mee te maken waar je eten vandaan komt; bij de boer, de teler, de transporteur, de slachter en de leverancier. Een slachterij in België heeft al toegezegd mee te willen werken, dus Dier in Verzet hoort daarom graag van AH of hier mogelijkheden voor zijn. Dier in Verzet is bereid om voor Albert Heijn afspraken te maken met deze slachterij in België en met andere slachterijen.
--------------------------

Directie Albert Heijn
Postbus 3000
1500 HA Zaandam

Amsterdam, 24 april 2017

Geachte directie van Albert Heijn,

Op tweede paasdag kon een ieder genieten van de Albert Heijn Buitendag, ‘van het land, op je bord’.
Zo kon je ontdekken waar je eten vandaan komt, bij de boer, de teler en de leverancier.

We zijn een kijkje wezen nemen bij een vleeskalverenhouderij. Schone stallen, licht, lucht, afleidingsmateriaal en bovenal heel veel stierkalfjes. Schattig, aaibaar en smekend om wat aandacht, dus al aaiend gingen we de stallen door.
Buiten was er volop gezelligheid met een springkussen, koffiekraampje en een standje waar je broodjes kalfsworst kon kopen van de voorgaande kalveren. Overal tevreden mensen..
Een bijna geslaagde dag dus, ‘bijna’ omdat er toch nog een stukje educatie aan ontbrak… Wij zouden u om die reden willen verzoeken dit concept uit te breiden om zo het plaatje van waar het eten op je bord vandaan komt, voor een ieder volledig inzichtelijk te maken.
Hierbij denken wij wat betreft de fase voorafgaand aan het mesten van de kalveren, aan het meemaken van de geboorte van het (stier)kalfje op de melkveehouderij en natuurlijk de directe scheiding met de moeder.
We begrijpen dat we uiteraard niet met z’n allen erbij kunnen staan in de stal maar wellicht wel meekijken op een afstandje of via live camerabeelden?

Als vervolgfase op de vleeskalverenhouderij zouden wij willen vragen of het mogelijk is om een tripje te organiseren zodat mensen mee kunnen met het transport van de kalveren naar het slachthuis. Er zijn een aantal kalverenslachterijen in Nederland, maar wellicht kan er ook een internationaal tripje van gemaakt worden, aangezien de meeste kalveren vervoerd worden naar een slachterij in het buitenland. Mogelijk kunnen we dan een stukje van de slacht zelf meemaken, met aansluitend een gezellig BBQ waarbij een verse kalfshamburger natuurlijk niet behoort te ontbreken.
Wij begrijpen dat een tripje naar een buitenlandse slachterij niet gratis kan, zoals een bezoek bij de boer zelf, dus als een ieder een kleine eigen financiële bijdrage moet leveren lijkt ons dat zeer schappelijk.

Indien een uitje naar een buitenlands slachthuis organisatorisch geen haalbare optie is, is het wellicht mogelijk om bij de volgende Opendag bij de boer, videomateriaal van een slachterij te tonen. In Frankrijk komen er immers op korte termijn camera’s te hangen bij slachthuizen, waardoor we vanuit  hier toch een beetje het gevoel kunnen krijgen erbij aanwezig te zijn. Het zou toch mooi zijn om bezoekers alle fases van ons voedsel daadwerkelijk te kunnen tonen?

Een slachterij in België heeft al toegezegd mee te willen werken, dus graag horen wij of hier mogelijkheden voor zijn en we zijn uiteraard bereid om afspraken te maken met deze slachterij in België en mogelijk nog andere slachterijen.

Graag horen wij van u.

Met vriendelijke groeten,

Anna Bronkhorst
DieR in VerzeT
Postbus 94724
1090 GS Amsterdam

Email: dierinverzet@hotmail.com

 

 


9490 02-05-2017

Dit vind je ook leuk


social media