Samen met je huisdier oud worden


Wat gebeurt er met mijn dier als ik niet meer goed ter been ben? Of als ik naar een  bejaardenhuis vertrek? Lees hier hoe je de zorg voor je lieveling zeker kan stellen.


Wandelen, aaien, voeren, borstelen: huisdieren geven ons het prettige gevoel dat ze ons nodig hebben en dat ze van ons houden. Dit geldt in het bijzonder voor oudere mensen, voor wie de hond of kat op de oude dag vaak nog het enige aanspreekpunt en een partner is. Onder de grote groep huisdierhouders is elke derde persoon zestig jaar of ouder, zo blijkt uit een studie van de Duitse Vereniging Huisdierbenodigdheden. Maar met ouderdom gaan vaak gezondheidsproblemen gepaard. Vroeg of laat moet elke huisdiereigenaar zich afvragen wat er met zijn dier moet gebeuren als hij er zelf niet meer voor kan zorgen. Het goede nieuws: er zijn verschillende manieren om ook op gevorderde leeftijd het leven te delen met je huisdier.

Wie overweegt een aanleunwoning te betrekken, moet tijdig informeren naar de mogelijkheid om de hond of kat mee te nemen. Matthias Steiner, persvoorlichter van Augustinum Senioren­residenties, zegt hierover: “Hoewel veel seniorencentra nadrukkelijk het houden van huisdieren verbieden, is het voor ons vanzelfsprekend dat bewoners hun huisdieren met zich meenemen.” En dat heeft een goede reden: “De dieren, en dit is zelfs wetenschappelijk bewezen, zorgen voor een prettige sfeer en ondersteunen de integratie van de senioren in een nieuwe omgeving”, aldus Steiner.In Augustinum, dat tussen Sleeswijk-Holstein en de Bodensee 23 seniorenresidenties heeft, leven zo’n 350 huisdieren. Daaronder circa 200 honden, 50 katten, 50 vogels en nog eens 50 andere diersoorten, zoals vissen en schildpadden. De positieve effecten zijn duidelijk te merken: Met een hond aan de lijn is het voor ouderen makkelijker om in contact te komen met anderen – uiteindelijk bieden viervoeters heel veel gespreksstof. De hond is de sleutel tot communicatie en zorgt ervoor dat het baasje of bazinnetje zich snel thuis gaat voelen in een andere omgeving. Plus: In geval van ziekte is er altijd iemand die voor het dier kan zorgen.

Maar ook wie nog thuis woont en aangewezen is op thuiszorg, hoeft geen afstand te doen van zijn dier. Steeds meer ambulante verzorgingsdiensten bieden aan om de hond of kat erbij te verzorgen. “Dit kan gaan om bijvoorbeeld het kopen van dierenvoer, de hond uitlaten, vachtverzorging, een bezoekje aan de dierenarts of het schoonmaken van de kattenbak”, vertelt Jürgen Weemeyer van de mobiele Sociale- en Verzorgingsdienst in Bremen. Zelfs in het geval van acute ziekte of als er sprake is van een langere uitval, worden de dieren in hun vertrouwde omgeving verzorgd. Maar ook dierenoppassers bekommeren zich om honden, katten en konijnen wanneer hun oudere baasjes hier vanwege gezondheidsproblemen niet meer toe in staat zijn. Leven senioren met een huisdier samen, dan doen zich minder problemen voor met depressies, slaapproblemen en hoge bloeddruk. Dit is wetenschappelijk aangetoond. Door het aaien van het dier wordt het ‘knuffelhormoon’ oxytocine aangemaakt, waardoor de stemming verbetert. Tegelijkertijd worden negatieve neveneffecten van ouderdom, zoals passiviteit en het verlies van goed werkende zintuigen, beperkt. Dieren helpen ouderen om structuur in hun alledaagse leven aan te brengen en weerhouden hen ervan zich af te sluiten van de buitenwereld. Dat huisdieren oudere mensen absoluut goed doen, menen ook drie op de vier ondervraagden in een recente PETA-studie over het verband tussen dieren en senioren. Twee derde van de deelnemers aan de studie vindt het belangrijk dat diereneigenaren voorzorgsmaatregelen treffen voor het geval men ziek wordt of overlijdt. Het is aan te raden om tijdig een netwerk van vrienden en familieleden op te bouwen dat zich in dergelijke gevallen om het dier kan bekommeren. Sylvie Bunz, leidster van de PETA50Plus campagne: “Vriendschappen tussen mens en dier mogen niet zomaar abrupt eindigen voor de deur van het bejaardenhuis, of om financiële of lichamelijke problemen. Hierbij is de bereidheid van de omgeving gevraagd, om ervoor te zorgen dat de viervoeter een soortgericht leven kan blijven leiden en liefdevol verzorgd wordt.”

Als alle voorzorgsmaatregelen en voorzieningen zijn geregeld, is er niets op tegen om op oudere leeftijd nog een huisdier op te nemen in je leven. Wist je dat sommige fokkers zelfs in het koopcontract zetten dat de dieren terug mogen komen naar hen als het baasje sterft en er niemand in de familie of vriendenkring bereid is om voor het dier te zorgen? Een andere mogelijkheid is natuurlijk om een ouder dier uit een asiel of opvangcentrum te adopteren. Honden en katten op leeftijd die lief en makkelijk in de omgang zijn, hebben in de asielen zware concurrentie van puppy’s en kittens. Vaak worden ze daarom door de bezoekers gewoon over het hoofd gezien. Maar ook deze dieren hebben het verdiend om van een fijn pensioen te mogen genieten – net als wij mensen. En saampjes zijn die gouden jaren toch veel mooier? TIPS:
Huisdiereigenaren, die zekerheid willen voor hun vierpotige vrienden in de toekomst, moeten een en ander regelen. We hebben een paar tips op een rijtje gezet. Informatie over onder andere dierenverzorgers, notarissen en seniorenwoningen.
• Op sommige locaties is het toegestaan om het huisdier mee te nemen. Als je zelf je huisdier verzorgen kan, mag het dier dan in principe meeverhuizen naar je appartement. Het huisdier mag andere bewoners geen overlast bezorgen. Bespreek dit altijd van tevoren met een adviseur.
• Heb je een huisdier en geeft dat problemen omdat je de zorg tijdelijk niet aankunt of heb je lichamelijke problemen waardoor je niet meer goed voor je huisdier kunt zorgen, dan kun je wellicht terecht bij Annimal Life Foundation, of de Stichting Landelijke Herplaatsing Huisdieren.
• Wil je de zorg voor je huisdier officieel laten vastleggen, neem dan contact op met een notaris.
• Maak afspraken met vrienden of familieleden over je huisdier.

VOORZORGSMAATREGELEN:
Wie zorgt er voor mijn dier als ik ziek ben? Wat gebeurt er met mijn hond of kat als ik naar een seniorenappartement verhuis? Hier zijn zes tips wat voorzorgsmaatregelen betreft.

1. Laat je tijdig informeren over seniorenwoningen waar het houden van honden, katten en kleine huisdieren is toegestaan en laat je op de wachtlijst zetten. 
2. Sluit een goede verzekering af als huisdiereigenaar. De meeste seniorencomplexen stellen dit als voorwaarde.
3. Als je afhankelijk wordt van verpleging aan huis, zoek dan naar ambulante verpleging, waarbij ook het huisdier mee wordt verzorgd.
4. Zorg dat je tijdig en uit voorzorg een betrouwbare dierenoppas/ -verzorger vindt, die het even van je kan overnemen als je ziek bent of moet worden opgenomen in het ziekenhuis.
5. Regel de verzorging van je dier voor het geval dat hij jou overleeft. Kun je buren, familieleden of vrienden vragen om zich in dat geval te ontfermen over je dier?
6. Je kunt je dier ook een erfenis nalaten. Maar je testament wordt doorgaans pas enkele weken na je overlijden geopend, zodat ook de verzorging van je dier tot dat moment al goed geregeld moet zijn.

 

Uit Hart voor Dieren 10/2017
Foto's: Shutterstock


11126 20-10-2017

Dit vind je ook leuk


social media