Pas op: deze zaken zijn giftig voor je vogels!


Sommige levensmiddelen zijn bijzonder gevaarlijk voor papegaaien en parkieten. Chocolade en avocado bijvoorbeeld. Maar wat maakt hen ‘killers’?

Er zijn een aantal dingen die je vogels nooit in hun snavel mogen krijgen. Ook al eten ze deze zaken graag – chocolade, avocado en alchohol zijn taboe voor onze gevleugelde vrienden, want ze kunnen levensgevaarlijk voor hen zijn.

Chocolade verboden
In het bijzonder de pure, donkere variant bevat veel theobromine. Er is aangetoond dat deze stof bloedingen in de ademwegen en zelfs een hartstilstand kan veroorzaken bij papegaaiachtigen. De dood kan al snel volgen en tot nu toe is er geen behandelmethode gevonden. De goedkopere chocoladesoorten bevatten veelal minder theobromine en men neemt aan dat deze beter verdragen kunnen worden door papegaaien. Er is echter ook bewezen dat de opname van een kleine hoeveelheid theobromine de bloedvaten op den duur beschadigt. Het eten van chocolade heeft een cumulatief effect; dat betekent dat de theobromine zich in het lichaam opstapelt en de levensverwachting van de vogels vemoedelijk drastisch zal verminderen.

Geen avocado voeren
Onderzoek heeft aangetoond dat veel vogelsoorten, waaronder papegaaiachtigen, kunnen sterven na het innemen van een kleine portie avocado. Zowel het pikken aan de pit als aan het vruchtvlees kan fatale gevolgen hebben. De pit alleen al is dodelijk. De giftige stof in avocado’s is persine, hoewel niet alle soorten avocado’s even giftig lijken te zijn. Toch is het risico op de dood of blijvende schade bij papegaaien en parkieten zo groot, dat je gewoon nooit avocado’s moet voeren. Symptomen van een persinevergiftiging zijn ademnood en een verhoogde hartslag. De vogel zal in de meeste gevallen sterven binnen 12 tot 29 uur na het innemen. En er is geen tegengif!

Wijn is taboe
Ook alcohol is giftig voor papegaaiachtigen. Het is een gif dat een sterk verhoogde bloeddruk kan veroorzaken met de dood als gevolg. Een klein slokje bier is voor een papegaai evenveel als meerdere glazen sterke drank voor een mens. Mensen kunnen dit echter bijzonder goed verdragen, papegaaien absoluut niet. Vogels die kleine alcoholische ‘versnaperingen’ krijgen van hun baasjes, ontwikkelen al heel snel chronische leverproblemen, een verhoogde bloeddruk en lopen een aanzienlijk verhoogd risico op hartaanvallen en beroertes. Bovendien kan alcohol het immuunsysteem verzwakken en de vogels vatbaar maken voor infecties. Ook alcohol moet daarom nooit gegeven worden aan vogels.Let op met koken!
Teflonvergiftiging wordt veroorzaakt door het inademen van giftige dampen die plaatsvinden wanneer oververhitting plaatsvindt van materialen waarin het stofje teflon is verwerkt. Teflon is het laagje dat onder meer in antiaanbaklaagpannen wordt aangebracht. Ook vogels kunnen hier ernstig ziek van worden.


8342 31-10-2017

Dit vind je ook leuk


social media