Sommige wezens zien eruit alsof ze zijn bedacht door een zeer fantasierijke striptekenaar. We stellen tien bijzonder bizarre dieren aan je voor.

1. Lopende ridder

Net als de struisvogel en de emoe is de helmkasuaris een grote loopvogel. Deze Australiër dankt zijn naam aan de hoornachtige structuur die hij op zijn hoofd draagt. De functie van deze opvallende hoofdtooi is nog niet volledig duidelijk. Een recente studie suggereert dat de helmkasuaris zijn lichaamstemperatuur reguleert via zijn helm.

2. Echte eenling

Boomstekelvarkens, ook wel oerzons genoemd, leven in de bossen van Zuid-Mexico en Midden- en Zuid-Amerika. Daar klimmen ze zeer behendig in bomen, geholpen door hun lange grijpstaart. Op hun menu staan bladeren, knoppen, fruit, schors en wortels. Ondanks hun schattige uiterlijk leven boomstekelvarkens
solitair en zijn ze vrij agressief tegenover hun soortgenoten.

3. Robuuste jongen

De babiroesa, ook het hertzwijn genoemd, leeft op het Indonesische eiland Sulawesi. Hij is te herkennen aan zijn omhoog groeiende slagtanden. Bij mannetjes vormen deze vaak een boog en soms snijden ze zelfs in het vlees van de kop. Op de getroffen plekken ontstaat echter geen ontsteking. Waarom dat zo is, is nog niet bekend.

4. De lelijkste?

Zijn hoofd is groot, zijn lichaam lijkt wel van gelei: de blobvis graaft zich in op de bodem en wacht tot er een prooi voorbijzwemt. Door de Ugly Animal Preservation Society werd deze diepzeebewoner in 2013 uitgeroepen tot het lelijkste dier ter wereld. De vereniging was op zoek naar een mascotte; een kampioen voor alle dieren wiens onaantrekkelijke uiterlijk hen minder steun en bescherming oplevert dan hun meer knuffelbare tegenhangers.

5. Merkwaardig muziekinstrument

Een viool? Of eerder een aangevreten blad? Het uiterlijk van de wandelende viool biedt verschillende interpretatiemogelijkheden. Hij is een bidsprinkhaan die te vinden is in Sri Lanka, Zuid-India en Thailand. In het dichte groen van de regenwouden is hij uitstekend gecamoufleerd.

6. Delicate schoonheid

In de tropische regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika vind je de glasvleugelvlinder. Het fragiel ogende insect behoort tot een van de weinige vlindersoorten
waarvan de vleugels vrijwel volledig doorschijnend zijn. De glasvleugelvlinder is een getalenteerde luchtacrobaat, die snelheden tot wel 13 kilometer per uur kan halen.

7. Net als in de film

In een sciencefiction film zou de zeeprik zo de rol van een monster kunnen spelen. Zijn ronde, kaakloze bek zit vol scherpe tanden en is breder dan zijn lichaam.
De zeebewoner heeft weliswaar een palingachtige lichaamsvorm maar hij is geen vis; hij is een zogenaamde kaakloze vis of rondbek. De zeeprik heeft net als de haai een beenderstelsel dat bestaat uit kraakbeen in plaats van bot.

8. De egel die geen egel is

Hoewel hij er qua uiterlijk enigszins uitziet als onze welbekende tuinbewoner, is de mierenegel niet nauw verwant aan de Europese egel. Deze exotische dieren leven in Australië, Tasmanië en Nieuw-Guinea en behoren, net als het vogelbekdier, tot de eierleggende zoogdieren. Mierenegels brengen hun nakomelingen dus niet levend ter wereld, maar broeden eieren uit in hun buidel.

9. De vis die niet zwemt

De zeekatvis (gewone zeemeerval) is een bijzondere vis. In plaats van te zwemmen, kruipt dit dier over de zeebodem met behulp van zijn borstvinnen. Hij heeft een
plat lichaam en een grote kop, die vaak opvallend is gekleurd. De zeekatvis is voor de visserij van commercieel belang. Voor de mens is de zeekatvis gevaarlijk door zijn giftige stekels.

10. Bedreigde excentriekeling

Niet alleen olifanten hebben een slurf, antilopen ook – om precies te zijn: de saiga-antilope. Dit bijzondere hoefdier leeft op de steppen van Rusland, Kazachstan
en Mongolië en wordt helaas als ernstig bedreigd beschouwd. De saiga-antilope valt op door zijn sterk opgezwollen snuit, die doet denken aan een slurf.