Eind september trof een verwoestende aardbeving en daaropvolgende tsunami het Indonesische eiland Sulawesi. Veel vee werd door de metershoge golven meegesleurd, huisdieren raakten hun baasjes kwijt en voedsel voor dieren ontbrak volledig. Het World Animal Protection noodhulpteam is ter plaatse en doet wat het kan om de meest noodlijdende dieren te helpen.

Door de ramp kwamen zeker 2.000 mensen om het leven. 255.000 veedieren, met name geiten en koeien, hebben dringend hulp nodig, net als een nog onduidelijk aantal honden en katten. Na de ramp reisden het WAP noodhulpteam en dierenartsen af naar de stad Palu op Sulawesi, dat in één van de hardst getroffen gebieden ligt. De chaos op het eiland is groot: er is amper elektriciteit en transport verloopt moeizaam door onbegaanbare wegen en het tekort aan benzine.

Sulawesi

Medische pakketten en voedsel

Zo’n 70.000 huizen op het eiland zijn verwoest door de aardbeving die een kracht van 7.5 op de schaal van Richter had. Vervolgens kwam een metershoge tsunami aan land met een snelheid van 800 kilometer per uur. Huizen, bomen, auto’s en dieren werden meegesleurd door het water. Inwoners vertelden dat veel vee in het gebied, met name geiten, door het water is opgeslokt.

Baasjes lieten in hun vlucht hun katten, honden en vee noodgedwongen achter. Veel plekken waren en zijn nog niet of nauwelijks bereikbaar, maar waar het kan deelt het WAP noodhulpteam medische pakketten en voedsel uit en behandelt men zieke of gewonde dieren. Dat is hard nodig want vee dat is achtergebleven in het hardst getroffen gebied op Sulawesi, heeft weinig voedsel beschikbaar doordat de brokstukken de grond bedekken.

Het WAP team bezoekt verschillende locaties op Sulawesi waar bewoners met hun dieren naartoe zijn gevlucht, zodat zij worden voorzien van voer en water. Noodhulpmanager, Dr. Naritsorn Pholerm, bezocht het epicentrum van de ramp. “De schade van de aardbeving en de daaropvolgende tsunami is van kilometers ver te zien. We doen ons best om ervoor te zorgen dat alle getroffen dieren zo snel mogelijk hulp krijgen.”

Een van de plekken die Dr. Naritsorn Pholerm met zijn team bezocht was een asiel, waar zestig katten verbleven. De eigenaresse van het asiel, 51-jarige Mrs. Nanal had helaas tien dieren verloren door de tsunami. De overige katten werden door het team onderzocht en kregen medicijnen en voedsel. Bekijk hier de beelden van Dr. Naritsorn en zijn team in het kattenasiel.

Sulawesi

Lange nasleep

De gevolgen van de aardbeving zullen nog lang na de ramp te voelen zijn. In veel gebieden is de infrastructuur erg beschadigd: huizen zijn compleet verwoest, er is weinig elektriciteit en transport van en naar steden is dankzij aardverschuivingen bijna onmogelijk. De door de aardbeving veroorzaakte tsunami heeft ertoe geleid dat veel vee vermist of verdronken is en in de straten van Palu lopen veel gewonde en hongerige dieren los.

In nasleep van de ramp is er een groot risico dat overlevende dieren ziek worden als gevolg van de onhygiënische situatie in de overstroomde gebieden van Sulawesi. Naast wondinfecties lopen dieren het gevaar ernstig ziek te worden door besmet water of voedsel.

Ondanks dat het onmogelijk is om te voorspellen wanneer een ramp plaatsvindt, staan de noodhulpteams van World Animal Protection altijd paraat om zo snel mogelijk ter plaatse te zijn. Met de steun van supporters kunnen zij wereldwijd duizenden dieren, die getroffen worden door rampen als deze, redden.

Geef een noodhulpkoffer

 

Tekst & foto’s: World Animal Protection

 

Lees ook:
Ralph Lauren haalt mohair uit collectie